העמותה הישראלית לבריאות הנפש של התינוק

בעקבות יום העיון לזיכרו של דניאל סטרן – ד"ר נטע אבנר, יו"ר העמותה

בעקבות יום העיון

ד״ר נטע גוטמן אבנר, יו"ר העמותה

 

חברי עמותה ועמיתים יקרים,

העמותה לבריאות הנפש של התינוק נוהגת לקיים מדי שנה כנס שנתי ויום עיון בנושאים המעוררים עניין והנוגעים לגיל הרך והינקות.

השנה הוקדש יום העיון  לזכרו של פרופ' דניאל סטרן ז"ל, שהלך לעולמו בחודש נובמבר 2012. יום העיון משך קהל רב וזכה להצלחה רבה ולהדים חיוביים ביותר.

דניאל סטרן, מהתיאורטיקנים המובילים של הפסיכואנליזה ההתפתחותית הביא לתודעתנו בין השאר מושגים כמו התכווננות רגשית; המערך הנפשי האימהי; אינטר- סובייקטיביות;  רגע ההווה ורגע המפגש. הוא גם פיתח את התיאוריה ההתפתחותית הרגשית והבין-אישית של תינוקות מגיל 3-0. סטרן היה תיאורטיקן חדשני ויצירתי, חוקר מבריק ומרצה מרתק. דמותו מוכרת לרבים מאתנו והקהל הרב שהגיע ליום העיון,  היא ההוכחה להכרה ולהערכה הרבה שלה הוא זוכה בארץ.

 

לא במקרה בחרנו לקיים את יום העיון בבית-החולים איכילוב. לפני כעשרים שנה,

באותו אודיטוריום שבו התקיים יום העיון, עמד דניאל סטרן  ונתן הרצאה מאלפת ביום עיון שנערך בנושא "פסיכותרפיות אם-תינוק".  לפני ביקורו בארץ, פגשתי את דניאל סטרן בז'נבה, ושיתפתי אותו בדבר רצוני וכוונתי להקים מרפאה חלוצית בתחום בריאות הנפש של התינוק בישראל.  הייתי נרגשת מאוד לקראת המפגש עם אחד מברי-הסמכא הגדולים בתחום, ולשמחתי פגשתי אדם לבבי, פתוח, צנוע ומדבר בגובה העיניים. הוא הביע את נכונותו לעזור, גם בדברים הקטנים והפשוטים ביותר. בדרכו הייחודית, עם חוש הומור וקסם אישי רב, הוא יעץ לי וכיוון אותי.  הכול נראה אז, כל כך פשוט, טבעי ואפשרי…  

 

פגישה זו, ואחרות שבאו בעקבותיה, תמכו ועזרו לא מעט ובסופו של דבר, בשנת  1993 הוקמה "מרפאת אם-תינוק" במסגרת השירות הפסיכיאטרי של בית החולים איכילוב.  

 

ביום העיון שמחנו לארח את ד"ר נדיה ברושווילר-סטרן, רעייתו של דן, שלמרות אבלה, נענתה להזמנתנו ונאותה לבוא ולהשתתף ביום העיון. ההזדמנות להכיר את ד"ר נדיה ברושויילר-סטרן ריגשה את כל הנוכחים.  במילים אישיות, ודרך מצגת של תמונות הנוגעות ללב,  נדיה, רופאת ילדים ופסיכיאטרית, מנהלת "מרכז ברזלטון ג'נבה" איפשרה לנו להכיר פנים נוספות של דמות המדען הכריזמטי –  דן סטרן – האדם, השותף והחבר.   

היא שתפה אותנו בעבודתה עם פגים ותינוקות, ובאופן הייחודי שבו היא מתבוננת באמהות ותינוקות, וכן בשימוש בסולם ההתפתחות של ברזלטון, למטרות ייעוץ וטיפול להורים.   

 

יתר הדוברים בחרו לדבר על האופן שבו דעותיו ותורתו של דניאל סטרן נגעו והשפיעו על עבודתם הקלינית, התיאורטית או המחקרית. כל המשתתפים, כל אחד מנקודת מבטו הוא, נתן הרצאה מרתקת ומעשירה. מקצת הדברים היו בעל גוון אישי, אחרים – תיאורטיים יותר. את המשמעות הקלינית של "המערך הנפשי האימהי" ו"הולדתה של אם",  הביאו בפנינו משתתפות הפאנל הקליני דרך התדיינות משתי זוויות שונות של הצגה קלינית מרגשת על שתי אמהות בדיכאון לאחר לידה. 

 

אנו שמחים להעלות לאתר העמותה כמה מההרצאות והמצגות שהובאו ביום העיון. הפאנל הקליני, שריתק את כולנו, לא נכלל במסגרת זו מסיבות חיסיון ושמירה על פרטיות המטופלים.

  

לסיכום, יום העיון לזכרו של דניאל סטרן זה היה יום מעניין ומרתק בתכניו וזימן לנו מפגשים מרתקים ומרגשים. אנחנו מודים על כל התגובות החמות שקיבלנו.

 

מאחלת לכולם קיץ נעים

 

ולהתראות בכנס השנתי הבא !

 

נטע אבנר

יו"ר העמותה

 

 

מהתגובות שהתקבלו:

"רציתי להודות לך ולכל חברי הוועד של העמותה, על ארגון יום עיון מוצלח במיוחד אתמול. היה זה יום ששלב נושאים תיאורטיים מגוונים (כמו עבודתו המגוונת של דניאל שטרן), הצגות קליניות רגישות ומעניינות, ומימד אישי רגיש ומרגש. דומני שנדיה שטרן חשה בהיקף הענין בעבודתו של שטרן, והחיבור האישי המשמעותי לעבודתו זו עבור כל כך הרבה מן הנוכחים. הרגשתי שמחיאות הכפיים הרמות בסיום היום, היו מעין חבוק חם ותמיכה שכולנו רצינו להעניק לה.

הארגון של היום היה מושקע ומוקפד: האולם שהכיל את כולם, התרגום עבור אורחת הכבוד ועבור כל מי שעוד רצה, הפתיחה החיננית והמתאימה של יעל וגל, הבחירה של המרצים השונים שהאירו זוויות שונות, האוכל (שהפתיע לטובה את כולנו באיכותו!) והנדיבות שלך לוותר על ההצגה שעמלת עליה בוודאי רבות מאד – לטובת ההבטחה לסיים בזמן.

אז יישר כח, ותודה!

 

"רציתי להודות לך על היום המקסים שארגנת . מעבר לעובדה שהיה מעניין, הרצאות טובות היה משהו כל כך אנושי וממלא. אשתו של סטרן היתה נוגעת ללב באופן שדברה ובאופן שכאבה כל כך התחשק לי להכיר אותה יותר…"